Markisehældning
En terrassemarkise med tilstrækkelig hældning på dugen kan bruges i regnvejr.
Definition: Markisens hældning er den hældning dugen har på markisen, når markisen er kørt ud og måles typisk i grader. Hældningen på markiserne indstilles altid under montagen af vores montører og det er forskelligt fra markise til markise hvilken hældning der er muligt. Vi kan dog ikke levere en terrassemarkise uden hældning, da mulig hældning ofte er 5º-25º. Den mulige hældning for den enkelte markise, kan findes i den tekniske dokumentation du altid kan finde til download inde på markisernes produktsider.
Hældningen på markisen har i princippet 2 funktioner:
- 1. Du opnår ofte en bedre afskærmning imod solen ved større hældning på dugen.
- 2. Du har mulighed for at bruge markisen i regnvejr hvis markisen har nok hældning.
Hvorfor er hældningen på markisens dug vigtig?
For at slå det 100 procent fast så er en terrassemarkise udelukkende konstrueret til at afskærme mod sol og ikke nødvendigvis nedbør. Dog kan en terrassemarkise som eksempelvis Kubata godt bruges i regnvejr, hvis den som minimum har den anbefalede hældning på 14º. Vi taler udelukkende om brug i let til moderat regnvejr og aldrig kraftigt regnvejr. Det vil altid være brugerens ansvar at markisen ikke er ude i kraftig regnvejr, selvom markisen har den anbefalede hældning.
Den anbefalede hældning er nødvendig, for at sikre at nedbør kan løbe af dugen. Har dugen ikke tilstrækkelig hældning, kan regnvand forårsage vandlunker på dugen og derved “strække” dugen. I værste fald kan markisen pga tyngden af vandet blive trukket ud af væggen og falde ned.
Som sagt anbefaler vi hvis markisen skal bruges i regnvejr en hældning på 14º. Man kan også sige, at dugen på en markise cirka skal droppe ca 25 cm pr. meter udfald. Dette betyder noget for montagehøjden på selve stellet. Vil man fx have en passagehøjde under frontprofilen (forbommen) på 200 cm og markisen har et udfald på 300 cm, skal montagehøjden på facaden være ca 275 cm til underkant markise (kassette). Dette betyder en totalhøjde på facaden på ca. 300 cm. Ved større udfald på markisens dug end 300 cm anbefaler vi i nogle tilfælde, at man har en hældning på min. 18º, hvilket igen betyder mere montagehøjde på facaden.
Hvad kan jeg gøre hvis jeg ikke har nok hældning på markisen?
Man kan ret ofte ikke opnå den anbefalede hældning på markisen, da danske traditionelle parcelhuse ikke har nok montagehøjde. Anderledes ser det ud, ved mere moderne huse med fladt tag eller med ensidet taghældning, hvor vi ofte har tilstrækkelig montagehøjde.
I de tilfælde hvor det ikke er muligt at opnå den anbefalede hældning på dugen til brug i regnvejr, er der umiddelbart følgende muligheder:
- Brug ikke markisen i regnvejr og gå aldrig fra din markise hvis den er kørt ud.
- Tilføj en regnsensor til din markise der automatisk kører markisen ind hvis sensor bliver våd. En regnsensor kan dog være en ulempe hvis duggen falder tungt og gør sensor våd.
- “Find” noget mere montagehøjde ved evt. at montere markisen på taget. Det kan dog god give udfordringer mht. udfaldet. Læs mere om sammenhæng i mellem bredde/udfald ved at klikke her.
- Overvej et andet produkt end en terrassemarkise:
- Det kunne være en Pergotenda Maestro eller en Renson Pergola. Disse er vandrette i rammen og kræver derfor ikke så meget montagehøjde.
- Overvej evt. en Plaza Viva pergolamarkise som kan leveres med teleskopben der skal sænkes i regnvejr.
- Overvej evt. en Q.BUS pergolamarkise hvor man skal sænkes dugen i regnvejr.
Hvis markisens hældning er lige på grænsen af det anbefalede, kan man med fordel vælge markisen med en Polyesterdug (standard). En Polyesterdug er mere elastisk end en Akryldug og vil derfor ved især større markise-dimensioner være bedre til at håndtere regnvand. Du kan evt. læse meget mere omkring det tekniske i markiseduge fra Weinor på deres egen side.
På en Plaza Viva pergolamarkise kan man som option vælge teleskopben så man kan sænke den ene side af dugen
Hvis markisen kan opnå den anbefalede hældning..
Hvis du bruger din markise i regnvejr og markisedugen er blevet våd af nedbør, skal man ved nærmeste lejlighed køre markisen ud igen, så dugen kan tørre. Markisedugen må ikke være kørt ind i våd tilstand i længere tid, da man så kan risikere misfarvninger som følge af skimmelvækst og lign. Vi anbefaler at hvis man har købt en ny markise hos os, bør man iagttage hvordan regnvandet løber af markisen de første gange det regner. Ligner det, at vandet ikke løber ordentlig af, skal man øjeblikkeligt stoppe brug af markisen og kontakte os.
Du må aldrig bruge en terrassemarkise i snevejr/slud/isslag. Man skal man være yderst opmærksom og varsom, hvis man bruger markisen i dette vejr alligevel. Sne/is/hagl kan ikke løbe af markisen af sig selv og skal fjernes fjernes fuldstændigt, inden markisen køres ind. Brug aldrig markisen, hvis dugen er frosset fast på valsen vent til den er tøet op. I perioder med frostvejr (nattefrost) skal man altid kun bruge sin markise under fuldt opsyn når man kører den ud. Hvis man kan se at markisen begynder at trække skævt skal man omgående stoppe den. Skader på markisen pga. brug i frostvejr er ikke dækket af garanti/reklamation.
Skader som følge af brug af markisen i frostvejr og/eller snevejr er ikke dækket under garantien, da vi fraråder brug af markiser ved denne vejrtype.
Kontakt os
Er du interesseret i et tilbud på en god markise, kan du udfylde formularen nedenunder og vi vil vende retur til dig hurtigst muligt.