Markise / Terrassemarkise – råd og vejledning
Hvilken markise passer til mig og hvilke ting skal jeg overveje? Se vores Råd & Vejledning for markiser i nedenstående tekst.
Valg af markise
Der er mange faktorer, der spiller ind ved valg af ny markise. Ren teknisk findes der grundlæggende flere typer markiser med knækarm og igen findes der inden for de enkelte typer flere varianter. De 4 typer markiser i vores regi er åben, åben med dæktag, halvkassette og markiser i helt lukket kassette. De forskellige typer markiser har i princippet forskellige egenskaber og det er især udtrykket der adskiller sig i mellem typerne. Kassettemarkiser vil eksempelvis ofte være kompakte i design og så vil denne markise optræde mindre synlig på facaden end de andre typer markiser. Det man skal kigge på ved valg af nye markiser, er ens egne krav og behov til markisen og ud fra dette beslutte, hvilken type og variant af markise man bør vælge.
Nedenfor gennemgår vi kort de forskellige markiestyper.
Åben markise
En åben markise er den mest enkle form for markise, hvor dug, arme, og selve stellet altid er synligt. Det betyder at man i høj grad kan se markisens dele i indrullet tilstand. En åben markise leveres som standard med tungekant/flæse, der fås i forskellige udformninger. Denne type markise monteres oftest, hvor den kan sidde beskyttet af eksempelvis et udhæng eller i en niche. Typisk monterer vi åbne markiser under udhænget på huse, hvor den kan sidde godt beskyttet eller som loftsmontage på altaner.
Eksempel på en åben markise er en Weinor Topas, som du kan finde ved at klikke her.
Åben markise med dæktag
En åben markise med dæktag er, som navnet siger, en åben markisetype, der har fået monteret et dæktag af aluminium. Dette beskytter markisens dele og motor i indrullet tilstand mod vind og vejr fra oven og vil betyde, at en våd markise til en vis grad kan tørre. Man bør som minimum vælge en markise med dæktag, hvis markisen eksempelvis skal monteres på en væg uden udhæng eller lignende beskyttelse over.
Halvkassette / semi-kassette
En halvkassettemarkise er en markisetype, hvor dugen i indrullet tilstand sidder beskyttet i en halvkassette. Armene derimod vil ikke nødvendigvis foldes ind i kassetten når markisen kører ind, men vil være synlige. Denne type markise er meget anbefalelsesværdig ved bredere markiser pga. den gennemgående dugstøtteprofil, stort set alle halvkassettemarkiser har. En markise i halvlukket udførelse er et godt og nogle gange et billigere alternativ til en decideret kassettemarkise. Vi bruger især denne type markise til butikker og restauranter.
Et eksempel på en markise i delvist lukket kassette er en Weinor Semina, som du kan finde mere information om ved at klikke her.
Kassettemarkise / helt lukket markise
En kassettemarkise er overordnet det bedste valg i langt de fleste tilfælde. En kassettemarkise er en helt lukket markise, hvor dug og arme er fuldstændig beskyttet i kassetten i indrullet tilstand. En kassettemarkise har en længere levetid end en mere åben markisetype, da alle markisens dele er væsentligt bedre beskyttet imod vind og vejr. Det er derfor også væsentlig nemmere at holde markisen ren, når den er i lukket kassette.
En kassettemarkise vil virke meget mere diskret og kan nemmere integreres på facaden end en åben markise. Ofte er en kassettemarkise mere kompakt i udtrykket, hvilket vi godt kan lide i Danmark. Derfor er en kassettemarkise vores kunders foretrukne valg og er klart den type markise vi sælger mest. Bl.a. er en kassettemarkise efter vores mening det eneste rigtige valg, hvis markisen skal monteres på spærbeslag foran tagrenden.
Kassettemarkiser fås i flere forskellige udformninger, så man kan virkelig bruge dem til at dekorere sin facade. Skal den endelige løsning passe til en moderne funkisvilla, eller skal markisen passe mere til en patriciervilla i ældre stil, har vi en markise i lukket kassette, der kan opfylde disse behov.
Se evt. Opal Design II kassettemarkisen, der kan bruges både på moderne huse, men også lidt ældre typer huse. Find den ved at klikke her. Du kan også læse en lidt dybere forklaring på kassettemarkiser med fordele/ulemper mm ved at klikke her!
Valg af markise – Hvilke begrænsninger er der?
De fysiske forhold på facaden kan have indflydelse på valg af markiser.
- Er der begrænsninger mht. befæstigelsesstederne til en ny markise?
- Er der begrænsninger i højden? Kan en ny markise opnå tilstrækkelig hældning på dugen?
- Er der begrænsninger mht. oplukkelige døre og vinduer?
- Er der begrænsninger mht. farvevalg af kassette og/eller dug?
- Kan facaden overhovedet bære en markise og klare de laster, en markise vil afgive?
- Skal markisen monteres på spærbeslag foran tagrenden?
- Skal man montere markisen med specielle beslag såsom store kraftige montagevinkler?
Alt dette kan være udslagsgivende for valg af ny markise. Eksempelvis kan det være nødvendigt at vælge en markise hvor det er muligt at bruge mange montagebeslag hvis facaden er af ældre type.
Man kan, når man køber markise hos os, få bygget markisen, så befæstigelsespunkterne passer 100 procent til underlaget. Dette gør sig især gældende ved montage af markiser på spær. Vi producerer ofte montagebeslag til de enkelte opgaver, så vores markiser bliver monteret sikkert.
Valg af betjening til markiser
Der er forskellige metoder til, hvordan man kan betjene sin nye markise. Langt de fleste markiser, vi leverer i dag, er med fjernbetjent motor og typisk monterer vi en vindsensor i markisen. Dette sørger for, at markisen selv kører ind, hvis det blæser for meget.
Betjeningsmuligheder for vores markiser:
- Drejestang – manuel betjening.
- Kabelbunden motor (med trykknap)
- Fjernbetjent motor Somfy RTS / Somfy IO / Weinor BiConnect
Hvad man bør vælge, er helt op til ens egne ønsker og behov – dette afklares under vores konsulentbesøg hos dig. Vi kommer altid ud til dig og måler op, hvor vi kommer rundt om alle detaljer omkring markisen og dens betjening. Måske man også vil have App-styring, hvilket er muligt med en Somfy RTS eller Somfy IO motor.
Drejestangsbetjening er naturligvis det billigste valg, men har også sine begrænsninger mht. markisestørrelse. Desuden har man ved drejestangsbetjening ingen mulighed for automatisk vind-vagt / sikkerhed. Så vælger man en markise med drejestang, skal man være meget opmærksom på at huske at rulle den ind ved for meget blæst.
Alle vores markiser kan leveres med motorløsninger, der enten kan være med trykknap-betjening eller med fjernbetjening. Ved en motorløsning kan man desuden tilvælge sol/vind-styring, som er en rigtig god sikkerhed imod vindskader, samtidig med at man kan få markisen til automatisk at køre ud efter solens stråler. En løsning med sol-automatik vil betyde, at du ikke kommer hjem til en meget varm stue, køkken eller udestue -markisen vil automatisk køre ud og afskærme for solens stråler, og man mindsker dermed overophedning af lokalerne.
Overvejende anbefaler vi altid en fjernbetjent motor og integreret vindsensor i markisen i form af rystesensor.
Vi anvender hovedsageligt Somfy til både motor i markise og styring/sikkerhed. Se evt. mere omkring styring af markiser og solafskærmning på Somfy Danmarks side ved at klikke her eller find vores egen side på Somfy ved at klikke her.
Farver på stel / kassette
Vi tilbyder udelukkende terrassemarkiser fra Weinor, Nova Hüppe og Warema. Markisens stel, arme, kassette, dæktag m.m. fås som standard i 56 forskellige farver ved en Weinor markise.
Markiserne vi tilbyder udføres altid med pulverlakering af markisens dele i aluminium og stål. En pulverlakering er uden tvivl det mest holdbare til markiser. En korrekt udført pulverlakering er utrolig robust og vil ikke “skalle af”, som man ofte ser ved sprøjtelakerede løsninger. Desuden falmer en pulverlakeret overflade ikke i forhold til en sprøjtelakeret overflade.
Se nedenfor udvalget af farver til en ny markise fra Weinor.
Der er rigtig mange forskellige typer pulver man kan bruge til en ny Weinor markise. Ønsker man f.eks. en ridsefast overflade, kan man bruge en pulver med struktur – de såkaldte Trend Colours.
En pulverlakering foregår meget groft sagt ved at man påfører pulver af polyester på en rengjort overflade og varmer det hele op i en stor ovn. Ved opvarmningen vil pulveret hæfte sig fast og flyde ud i et jævnt lag på overfladen.
Valg af dug på markise
Dugen på nye markiser fra os er altid valgfri fra den altid gældende kollektioen. Der er typisk ca. 200 forskellige dessiner/farver at vælge imellem. Typisk er det en akryl- eller polyesterdug, som er 100 procent gennemfarvet (spinddyse). Dette gør dugen meget farveægte, og dugen vil generelt beholde den samme farve i mange år. Markisedugen er altid vand- og smudsafvisende vha. en teflon-imprægnering (nano).
Regner det vedvarende på en normal markisedug, kan der forekomme finregn under dugen. Er det et absolut krav, at markisen hele tiden skal være 100 procent vandtæt, bør man bruge en decideret markise med speciel vandtæt dug til regnvejr.
Farvevalg af dugen, har stor indflydelse på miljøet under markisen. Det man skal forholde sig til, er for det første om man ønsker at der kan komme meget lys igennem dugen. Dernæst bør man tænke meget på om farven harmonerer med resten af husets farver. Skal dugen være ensfarvet eller skal der striber på? Det er meget individuelt fra person til person. Der vil altid være nogle sikre valg, som for nogle vil virke lidt kedelige, men det er måske også lidt spændende at sætte nogle farver på dugen. Man har i hvert fælde alle muligheder for at sætte sit præg på husets udtryk ved at vælge i mellem ca 200 forskellige farver på dugen til sin nye markise.
Kontakt os vedrørende køb af ny markise
Er du på udkig efter en ny markise og vægter du kvalitet højt, hører vi meget gerne fra dig.
Du kan udfylde formularen nedenunder, eller finde specifikke formularer for de enkelte markiser ind på produktsiderne – Se evt. vores mest populære markise Weinor Opal Design II.